”Systrar & bröder” av Maria Sveland

°

Systrar & bröder

———

”Systrar & bröder” av Maria Sveland – (2013) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Vad var det Nora hade sagt i telefon? ”Göran är den enda pappa vi har. Och vi råkar vara hans barn.” Jo, så var det. Göran var deras enda pappa. Den de råkat få. Och det var bara att förhålla sig till det faktumet så gott man kunde.

Att överleva sin barndom är inte enkelt. Med olika strategier, neuroser och minnen kämpar de tre syskonen i Maria Svelands nya roman med atthantera. Förlåta, försonas och förtränga. Upp­växten, med Görans monstersnarkningar i radhuset om natten, lillebror Pers nattskräck, Heddas känsla för skyddsänglar och zombiedemoner, Noras storasysterliga duktighet och mamma Anitas död. Och så Noras ord: Allt kommer bli bra. Ord som både stör och lugnar Hedda.

Noras grandiosa inställning till kärlek och familjeliv lägger sig ständigt i vägen för den verkliga lyckan. Hon önskar att hon var mer glad med Henrik och barnen. Istället stör hon sig på hans förkärlek för juridik och tacos. Hedda går på Konstfack där hon uteslutande sysslar med att skulptera pistoler i olika material och färger. Men mest vill hon bara sova. Per, lillebrodern, har svårt för närhet men oroar sig mest över sin begynnande flint som han filmar med mobilen varje kväll. På dagarna säljer han massage, marijuana och ambientmusik för femtonhundra per timma. Kunderna är medelålders kvinnor.

Som en osalig ande svävar deras döda mamma Anita över dem, medan pappa Göran plötsligt försvinner under mystiska omständigheter på en resa till Transsylvanien.

Nu är Nora, Hedda och Per vuxna och vårdar ömt sina sår. I sin nya roman Systrar & bröder fortsätter Maria Sveland sin undersökning av kärnfamiljen och dess neuroser.”

(Kopierat från norstedts.se)

——–

Jag har läst två böcker tidigare av Maria Sveland. ”Bitterfittan” som fick 4 av 5 i betyg av mig. Och ”Att springa” som fick 5 av 5 i betyg av mig. (Länkar till mina recensioner av böckerna). 

Nu har jag läst min tredje roman av Maria Sveland, ”Systrar & bröder” och den var också mycket, mycket bra. 

Jag tycker att boken skildrar familjeliv och relationer väldigt väl. Både relationer mellan föräldrar och barn (både yngre barn och vuxna barn), och mellan syskon. Och att man alltid har sin uppväxt med sig, hela livet. 

Lättläst med skönt läsflyt. Och bra karaktärer som fastnar. 

Rekommenderar verkligen boken, precis som hennes två tidigare böcker. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5. 

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Norstedts.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Systrar & bröder” av Maria Sveland

  1. […] Boken Happy, happy, en bok om skilsmässa, som hon skrev tillsammans med nio andra kvinnor. Boken Systrar och bröder. Boken Att springa. Och så förstås Bitterfittan. (Länkarna går till mina recensioner av […]

  2. […] tidigare böckerna som jag har läst: Bitterfittan,(4) Happy, happy, en bok om skilsmässa,(4) Systrar och bröder, (4,5) Att springa,(5) och Bitterfittan 2. (3) (Inom parenteserna finns betygen som jag gav […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: