”Doktor Sömn” (Doctor Sleep) av Stephen King

°

Doktor Sömn

———

”Doktor Sömn” (Doctor Sleep) av Stephen King – 2014 (2013) (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman)

———

”För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare – sin egen far – och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance.

Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga – sin shining – ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn.

Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra.

Det går inte att komma undan. Anfall är bästa försvar. Danny och Abra bestämmer sig för att bli jägare i stället för att låta sig jagas. Och jakten leder ända till platsen där The Overlook Hotel en gång stod.”

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Jag älskar ju Stephen Kings böcker, och har gjort så i trettiofyra år nu. Hans första roman, ”Carrie” kom ut i Sverige 1980, och nu har jag läst hans senaste översatta roman, ”Doktor Sömn″, som var min sextiotredje lästa bok av honom. 

Här är en länk till den förra boken som jag läste av honom, ”22/11 1963” (11/22/63)

Och den här boken, får precis som alla hans tidigare böcker, högsta betyg från mig. 

För jag älskar Stephen Kings sätt att skriva, oavsett om det är skräck eller ”vanliga” romaner. 

Den här boken ”Doktor Sömn” är en fristående fortsättning på boken ”Varsel” (The Shining) som kom ut 1977 (I Sverige 1980). 

Och den var en mycket värdig uppföljare tycker jag. 

Boken var, som alltid när det är Stephen Kings böcker, mycket välskriven. Och den var spännande, otäck, och väldigt bra. 

Rekommenderar helt klart boken, och har ni inte läst den 37 år gamla ”Varsel”, så gör det först. 

Och jag måste återigen säga att det finns ingen författare som Stephen King. Vad han än skriver om så gör han det så fantastiskt bra. Oavsett om det är skräck eller vanliga romaner. Han har varit min favoritförfattare i hela mitt vuxna liv. Sedan 1980 när hans första böcker översattes till svenska. Jag var då 19 år och jag har älskat hans böcker i 34 år nu. 

 (Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i inbundet format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

14 Responses to ”Doktor Sömn” (Doctor Sleep) av Stephen King

 1. Majsan skriver:

  63 böcker av Stephen King – INTE ILLA!!!

 2. Mia Eggimann skriver:

  Frågan är om man behöver fräscha upp minnet med ettan.
  Mia

 3. Freja skriver:

  Jag är splittrad inför King. Dels för att jag har svårt för skräck, dels för att jag tycker att han är ojämn i språket. Men hans intriger är alltid intressanta och genomarbetade!

 4. […] till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963″, ”Under […]

 5. […] är länkar till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, ”Under […]

 6. […] är länkar till mina recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, och ”Under […]

 7. […] några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares […]

 8. […] några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares memoarer, […]

 9. […] några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares memoarer, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.