Operation – Hallux rigidus – Höger stortå – Capio Ortopediska Huset Odenplan

°

Capio Ortopediska Huset-§

°

Capio Ortopediska Huset-2

°

I morse gick jag upp klockan fem. Duschade och desinfekterade min kropp och mitt hår med Duscutan. Gjorde mig i ordning, plockade iordning det jag skulle ha med mig. Och vid kvart över sex så gav jag mig iväg. Och det var tur att jag var tidig, för det var ju förstås förseningar i tunnelbanan. Och jag gick även lite fel när jag kom fram till Odenplan. Men jag var ändå i god tid vid Capio Ortopediska Huset. Vid kvart över sju var jag där, och hade tid halvåtta.

Jag betalade, 350:-, och fick sen direkt komma in i ett rum. Jag fick klä av mig alla kläder, förutom trosor, och sätta på mig en vit rock. Och även ett tjusigt grönt hårnät fick jag. Och så fick jag låsa in alla mina saker i ett skåp. (Så därför så kunde jag ju tyvärr inte fotografera något.)

Först fyllde jag i lite papper, och fick en hel del information av en sjuksköterska. Jag fick också morfin, kortison, och alvedeon.

Efter det så kom narkosläkaren och informerade mig, och han gav mig även två bedövningssprutor i foten, och satte dit en kanyl i armen.

Och så kom den läkaren som skulle operera mig in, och informerade mig han också, om operationen.

Jag fick därefter gå in operationsrummet. Där var den opererande läkaren, narkosläkare, narkossköterska, och två personer till, förmodligen sjuksköterskor.

Jag fick sen sömnmedel i kanylen i armen, och slumrade till och från under hela operationen. Jag sov aldrig tungt, utan mycket lätt och skönt. Flöt liksom omkring i ett lite flummigt halvvaket tillstånd. Kände mig lite hög och glad och lycklig. Kände absolut ingenting alls i foten. Ett mycket behagligt tillstånd, och en väldigt bra operation. Mycket gullig narkossköterska som hela tiden smekte mig på kinden och frågade hur jag mådde.

När operationen var kvar, så fick jag förflytta mig till en säng som den sen rullade in på mitt rum, och jag förflyttade mig där till min säng. Fick sen ligga och vila en stund, och halvslumrade lite medan sömnmedlets verkan försvann mer och mer.

Sen när jag hade vaknat till lite, så kom sköterskan in med en bricka med två stora fina smörgåsar med ost, skinka, och grönsaker på. En stor mugg kaffe med mjölk, och ett stort glas saft fick jag också. Och jag kan lova att det smakade helt underbart. (Kändes ungefär som på förlossningen för ett kvarts sekel sen!)

Så småningom om så kom den opererande läkaren in, och berättade hur operationen hade gått. Han sa att dom hade tagit bort en hel del brosk och även lite ben från min högra stortå. Så rörligheten borde nu bli mycket bättre, och förmodligen så borde också smärtan bli mindre.

Jag fick ett läkarintyg med tre veckors sjukskrivning. Och jag fick ett recept på Citodon att ta mot smärtorna och värken. Jag ska inte på något återbesök dit, om det inte blir några komplikationer. Utan jag ska nu ha det här bandaget i två veckor. Sen ska jag gå till distriktssköterskan på vårdcentralen och ta bort bandaget och stygnen. Under dom två första veckorna så får jag gå, och stödja på foten, men jag ska ta det försiktig och lugnt, och inte anstränga mig. Den tredje och sista veckan av sjukskrivningen så bör jag gå en hel del och öva upp min rörlighet så jag sen kan klara av att stå och gå i åtta timmar på jobbet i följande vecka.

Om jag är nöjd med operationen, och vill fixa till den vänstra stortån också, så är det bara att ringa och boka in en tid sen. Tror att jag kommer att ta den till hösten. I alla fall som jag känner det nu.

Sjuksköterskan kom sen in igen, och jag fick lite mer information och lite papper. Jag fick också en plastsko så jag kan gå utomhus.

Ganska precis klockan elva, efter tre och en halv timme, så blev jag utskriven. Jenny hade en ledig dag i dag från jobbet, så hon var snäll och kom och hämtade mig med bilen.

Vi stannade till i Centrum på vägen hem, och Jenny gick in på Apoteket och hämtade ut mina Citodon. Och så gick hon på ICA och köpte lite gott fikabröd.

Jenny var sen kvar här i några timmar, och vi satt och fikade och pratade.

Pappa kom även förbi med en stor bukett tulpaner.

Efter att dom båda sen hade gått, så låg jag i soffan och vilade.

Det som är viktigast just nu är att ha foten i högläge. Det motverkar tydligen både svullnad, smärta, och blödning.

Jag måste också duscha med en plastpåse på foten i två veckor nu.

Och jag måste absolut avsluta med att jag verkligen kan rekommendera Capio Ortopediska Huset vid Odenplan. Jag har ju i och för sig nästan ingen erfarenhet av sjukvård. Har aldrig legat på sjukhus, utom vid barnafödande. Och jag har aldrig haft ett läkarintyg och varit sjukskriven förut. Har verkligen haft tur i livet och varit förskonad från sjukdom och olyckor. Så jag vet ju inte så mycket alltså om hur det brukar vara. Men jag är verkligen supernöjd med allt i dag. Otroligt snäll och gullig personal. Effektivt och snabbt gick allt, utan att det ändå på något sätt kändes stressat. Allt bara liksom flöt på. Det kändes så himla bra allting, från första till sista stund. Så jag kan verkligen rekommendera det. Och jag hoppas att jag får göra min andra tå där sen också.

°

IMG_6869

30 Responses to Operation – Hallux rigidus – Höger stortå – Capio Ortopediska Huset Odenplan

 1. Gunilla skriver:

  Härligt,härligt att det är klart. Det vekar ha gått jättefint. Det var
  skillnad mot när jag gjorde samma sak. det var ingen lugnade spruta där inte.
  Foten var svår att ha hängande ner så jag hade en stol som jag la foten på och så kunde jag förflytta mig.
  Men vad skönt att ha det gjort så du kan slappna av och så sover
  du skönt i natt hoppas jag.
  Vaknade sex i morse och tänkte att nu är det full fart på dig.
  Ha det nu så bra med allt.
  Kramar!!

  • @ Gunilla: Ja, det känns så skönt nu när det är gjort.

   När jag sitter/ligger med foten högt, då känns det rätt så bra. Men så fort foten ”hänger ner” så känns det jobbigt. Då spänner och värker det. Så det där med en stol var kanske smart! Ska tänka på det.

   Tack för att du tänkte på mig! Blir så glad över alla snälla ord från fina cybervänner!

   Trevlig helg!
   Kram!
   🙂

 2. Mia Eggimann skriver:

  Jag tycker du verkar vara lugnet själv. Var du aldrig nervös?
  Själv är jag så fjantig och rädd så det finns inte ord för det.
  Nu får du vila och ta det lugnt, jag gissar att du tänker läsa lite.
  📚📚Mia

  • @ Mia Eggeman: Nej, jag är inte lugnet själv. Jag var absolut nervös. Men jag tror att jag ibland kan lyckas att dölja det rätt så bra.

   Innan var jag nervös. Men när jag väl kom dit, och kände mig så trygg med den underbara personalen, då försvann nervositeten.

   Vila och läsa, det blir det i två veckor nu. Den tredje veckan blir det väl små promenader också.

   🙂

 3. Josefin skriver:

  Så skönt att det gick så bra och att du är nöjd med med som 🙂

  Som vanligt är det roligt att läsa när du skriver så utförligt 🙂 Bra du har massa böcker nu när du måste ta det lugnt. Tur att det är vinter och inte så lockande att gå ut.
  Kramar

  • @ Josefin: Ja, känns riktigt bra nu!

   Kul att du gillade mitt långa inlägg. Jag tycker såna själv är roligt att gå och titta tillbaka på.

   Läsa och vila i två veckor nu.
   Läsa, vila, och promenera i den sista veckan.

   Kram!
   🙂

 4. Ahnna skriver:

  Vad skönt att det gick bra. Var på sjukhus också idag med min Abbe och det gick fort och mycket trevlig personal. Kram ahnna

 5. Skönt att allt verkar gått bra och att du fått en sådan bra erfarenhet av sjukvården 🙂

 6. Snurran skriver:

  Härligt att allt gick bra och hoppas att operationen har den verkan vi alla önskar dig 🙂 Vila och må gott nu – välkommen åter till jobbet när du är redo! ❤ Kram

 7. annebelle skriver:

  Skönt att det gick så bra! Hade du remiss eller beställde du bara tid?

  • @ annebelle: Ja, jätteskönt!
   Jag fick min remiss från min Vårdscentral, och jag fick vänta nästan ett år innan jag fick komma på besök. Men efter det besöket så behövde jag inte vänta så länge på operationen.

 8. […] Här är en länk till blogginlägget som jag skrev efter den första operationen.  […]

 9. […] Och här är en länk till mitt blogginlägg om operationen av den första foten. […]

 10. Liselotte Widing skriver:

  Hej! Jag känner inte dig men fick upp din sida när jag sökte på Hallux Rigidus. Jag har precis gjort samma operation i höger tå. Jag undrar bara om du har lust att svara på om du blivit bra när det nu gått så lång tid efter dina båda operationer? Jag hade väldigt svårt att gå det sista och kunde knappt ha någon sko för alla tryckte på ”knölen”.
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  • @ Liselotte Widing:

   Hej Lotta!

   Nu är det ju snart två år sedan mina operationer. Precis efter operationen var jag helt bra, och hade nästan ingenting ont alls. Nu har det väl kommit tillbaka litegrann, men bara lite, och långt ifrån det onda som jag hade innan jag opererades.

   Dom sa ju att det kan komma tillbaka, på en gång, efter ett tag, efter ett långt tag, eller kanske inte alls.

   På mig har det alltså kommit tillbaka, men bara lite. Så jag är jättenöjd med mina operationer.

   Kommer det tillbaka lika mycket som förut, så kommer jag definitivt att göra om operationerna, om jag har möjlighet till det. För det har absolut varit värt det.

   Hälsningar från Britt-Marie.
   Lycka till.

 11. Emil skriver:

  Hej har precis också gjort operation för hallux rigidus på min högra stortå det har gått ungefär en 1,5 vecka sedan operationen det känns liksom som stötar i tån när jag belastar den var det något du erfarde? plus hur lång tid tog det för dig innan du kunde springa eller gå utan att halta? väldigt tacksam för svar mvh Emil

  • @ Emil: Hej. Jag kommer inte ihåg om jag kände som stötar i foten, men jag hade ju ont i den under läkningen.
   Kommer inte riktigt ihåg hur lång tid det tog att gå normalt utan att halta. Kan gissa på tre veckor ungefär.
   Lycka till med foten.

 12. Christina skriver:

  Hej! Jag har nu bestämt mig för operation och önskar komma i kontakt med personer som har opererat sina stortår och faktiskt är nöjda med resultatet. Det finns tyvärr många skräckhistorier att läsa om.

 13. Erika Jansson skriver:

  Hej!
  Jag undrar hur det gått för dig efter op? Hsr du ont, kan du promenera obehindrat utan smärta? Kan du ev jogga? Har precis op mortons och då jag börjar belasta upptäcker jag att tån fortfarande gör ont vid frånskjut. Hur länge fick du vänta på op efter första anmälan ? Hoppas du orkar och vill svara. Är en person som vill träna och frustrationen iom upptäckten av min stortå m artros i gör mig deprimerad.
  Hälsning Erika 50 år fr Dalsrna

  • @ Erika Jansson: Hej. Det är fem år sedan nu, och allt är bra. Jag har lite ont bara, men det har jag haft hela tiden sen operationerna. Jag kan promenera obehindrat, för den lilla smärtan är inget som stör mig. Jogga vet jag inte om jag kan, för det gör jag aldrig. Men jag tror nog att det skulle gå bra. Kanske inte springa fort, men jogga.

 14. Anonym skriver:

  Bra beskrivet!

 15. Hanna PS skriver:

  Jag gjorde samma operation på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Fantastisk tim/både sjuksköterskan narkosskätare och läkare som opererade. Toppen. Jag är supernöjd . Nu återstår läkning process.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.