”Smärtgräns” av Lina Sellgren

°

Smärtgräns-2

———

”Smärtgräns” av Lina Sellgren – (2013) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Dokumentär)

———

””Med ett färgrikt galleri över läkare, sjukgymnaster och sociala handläggare illustrerar Lina på ett träffande och stundtals humoristiskt sätt vad en whip-lash-patient kan förväntas möta i sjukvårdens labyrinter. Linas bok är därför tankeväckande och även lärorik för alla sjukvårdsarbetare av olika slag som förväntas komma i kontakt med denna typ av patienter.”Krister Wulff, Docent i Ortopedi, Ystad
”Smärtgräns” är en fantastisk bok. Gripande, personlig och välskriven. Jag läser regelbundet men oftast i kortare tidsblock av typen ”då och då” och kan inte komma ihåg senast jag var så uppslukad av en text att jag sökte mig dit varje ledig stund jag fick.”Johannes Grufstedt, Malmö
Den 21 februari 1999 är det blixthalka på Malmös gator. 25-åriga Lina sitter i bilens baksäte och håller sig krampaktigt fast. Den höga hastigheten kombinerat med blixthalkan leder till att bilen får sladd och voltar.

”Smärtgräns” beskriver hur det är att få en livslång whiplashskada med allt vad det innebär, såsom nacksmärta, huvudvärk, yrsel, tinnitus, bäckensmärtor och mycket mer.
Istället för att fortsätta vara en aktiv ung kvinna blir Lina vingklippt och inkastad i en förvirrande och ofta nedbrytande värld. En värld fylld av försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag, advokat och svensk byråkrati, som ofta sätter mer käppar i hjulet än försöker hjälpa. Trots alla motgångar vägrar hon ge upp. Hon lär sig se möjligheter istället för hinder och utbildar sig till både feng shui-konsult och personlig tränare. Linas motto blir ”ingenting är omöjligt – det omöjliga tar bara lite längre tid”. ”Smärtgräns – att leva med whiplash” är en självbiografisk berättelse skriven utifrån dagböcker, läkarjournaler, advokatanteckningar, dokument från myndigheter och Linas minnen. Läsaren får följa henne från 1999 till 2011 – i situationer som har lett till sorg, ilska, glädje, hopp, förtvivlan, humor, vanmakt, acceptans, insikt och personlig utveckling.”

(Kopierat från adlibris.com)

——–

En lättläst och intressant bok om hur livet förändras för en ung kvinna när hon får en whiplashskada i en trafikolycka. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3 av 5. 

———

Denna bok var ett recensionsexemplar, en e-bok i pdf-format, från författaren Lina Sellgren. 

———

2 Responses to ”Smärtgräns” av Lina Sellgren

 1. finalina73 skriver:

  Hej kära Britt-Marie, tyvärr gäller inte den fil du fick av mig för ett år sedan. ”Smärtgräns – att leva med whiplash” som nu finns i bokform är inte den fil du läste. Allt är omarbetat på alla plan. I samarbete med skrivpedagog bl a.
  I den fil du hade fanns massa stav fel och annat – ett inte genomarbetat material som numera ligger i papperskorgen.
  Vill bara meddela det.
  Ha det gott,
  Lina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.