”22/11 1963” (11/22/63) av Stephen King

°

22:11-63

———

”22/11 1963” (11/22/63) av Stephen King – 2013 (2011) (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman)

———

”Engelskläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin servering. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den nionde september 1958. Varje gång.
Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbat världen till just den händelsen.
Efter en ”provtur” accepterar Jake. Men han har en egen plan också: att förhindra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever. När det är gjort ska han långsamt söka sig till Dallas och vara på rätt plats vid exakt rätt tillfälle den tjugoandra november 1963.
Men det är som om själva tillvaron bjuder motstånd även mot de minsta förändringar, och lägger oväntat många hinder i vägen. Kommer han att hinna fram i tid? Eller måste han återvända till lagret i vår egen tid, kliva ut i 1958 och leva ytterligare fem år i väntan på att fullgöra sin uppgift? Och vad händer med vår egen tid om Jake lyckas – blir den vad den döende vännen drömt om?
Stephen King lyckas skapa en enastående närvarokänsla även i de mest drömska och fasansfulla miljöer. 22/11 1963 är inget undantag. Den är en tidsresa tecknad med en sådan skärpa att man känner precis hur en root beer ska smaka 1958, och med en fantasirikedom som ger en svindel. Både av det behagliga och obehagliga slaget.”

(Kopierat från albertbonniersforlag.se)

———

Jag älskar ju Stephen Kings böcker, och har gjort så i trettiotre år nu. Hans första roman, ”Carrie” kom ut i Sverige 1980, och nu har jag läst hans senaste översatta roman, ”22/11 1963”, som var min sextioandra lästa bok av honom. 

Här är en länk till den förra boken som jag läste av honom, ”Under kupolen” (Under the Dome). 

Och den här boken, får precis som alla hans tidigare böcker, högsta betyg från mig. 

För jag älskar Stephen Kings sätt att skriva, oavsett om det är skräck eller ”vanliga” romaner. 

I den här boken är det ingen skräck, och inte så mycket övernaturligt heller, bortsett från tidsresor. Däremot så är det mycket politik och samhällskritik i boken. 

För boken handlar ju om mordet på John F Kennedy den 22/11 1963, för exakt 50 år sedan. Och vad som skulle hända om man kunde resa tillbaka i tiden och förhindra mordet. 

Och självklart så handlar ju boken om så mycket, mycket annat också. För tjock är den ju, som Stephen Kings böcker alltid är, cirka åttahundra sidor. 

Jag kan verkligen rekommendera boken, som är väldigt välskriven, och mycket, mycket bra. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i inbundet format, från Bokförlaget Albert Bonniers Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

7 Responses to ”22/11 1963” (11/22/63) av Stephen King

  1. […] Här är en länk till den förra boken som jag läste av honom, ”22/11 1963” (11/22/63).  […]

  2. […] av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963″, ”Under […]

  3. […] recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, ”Under […]

  4. […] recensioner av dom fyra senaste böckerna av Stephen King: ”Väckelse”, ”Doktor Sömn”, ”22/11 1963”, och ”Under […]

  5. […] är några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En […]

  6. […] är några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares […]

  7. […] är några länkar till mina recensioner av några av hans senaste böcker: Under kupolen, 22/11 1963, Doktor Sömn, Väckelse, Mr Mercedes, Den som finner, Sista vakten, Att skriva – En hantverkares […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: