”Status 12” av Martin Melin

°

Status 12

———

”Status 12” av Martin Melin (2013) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”Spännande polisroman av Sveriges mest kända polis. 

Thomas ser hur två av kollegorna sliter upp mannen från marken. ”Håll fast honom”, väser Mårtensson. Sedan kommer det första slaget. Thomas kan inte tro sina ögon.

När Thomas Hallgren börjar sin första dag på Norrmalms polisstation är han nervös. Han vill så gärna göra sin far stolt – mannen som var en otroligt uppskattad polis. Under utbildningen var Thomas kursettan, killen som gjorde alla rätt, men kommer det att räcka?
Redan under de första dagarna inser han att det han fått lära sig under kontrollerade former inte går att tillämpa i verkligheten. Han känner alltmer sympati för de kollegor som rör sig i gråzonen, de får trots allt saker och ting gjorda.
Så händer det som förändrar allt: Thomas grupp skickas till Zinkensdamm för att stoppa ett huliganbråk som urartat. I tumultet som följer blir flera poliser nedslagna och allt slutar med att Thomas närmaste chef misshandlar en av de misstänkta huliganerna. Vad de inte vet är att någon filmar dem. Dagen därpå visas filmen i flera nyhetsinslag på tv.
En internutredning dras igång och Thomas undrar snart om han kommer att klara av sitt första år som polis. Och är det värt det? De tvivel han bär på blir ännu starkare när han får höra att pappan som han alltid sett upp till gjort flera våldsamma ingripanden som polis. Vill han verkligen bli som sin far?”

(Kopierat från forum.se)

———

Jag har läst en bok tidigare av Martin Melin, ”Coola pappor – en bok om män och föräldraskap” som jag tyckte var riktigt bra, och jag har också till och från följt Martin Melins blogg, och också följt honom på Twitter, Instagram, och Facebook. Så jag visste ju sedan tidigare att han kunde skriva bra. 

Men ändå så blev jag faktiskt glatt överraskad över hur bra den här boken faktiskt var. För det finns ju så många ”kändisar” som verkar få ge ut böcker bara för att dom är kända namn, och böckerna är, i mitt tycke, kanske inte alltid så bra. 

Den här boken var verkligen bra, oavsett om Martin Melin är ett känt namn eller inte. Boken känns mycket äkta, och det kanske inte är så konstigt, eftersom Martin Melin har jobbat som polis i tjugotvå år, och även jobbat i flera år på Norrmalms polisstation där boken utspelar sig. 

Själva polisarbetet är mycket väl berättat, men trots det så tycker jag nog nästan det bästa med boken är beskrivningen av polismannen Thomas Hallgrens familjeliv. 

Väldigt lättläst är boken, och ska man klaga på någonting, så är det att den kanske kunde ha varit något längre.  

Men som sagt var, boken är mycket välskriven, och storyn är bra och känns trovärdig. 

Jag hoppas att det här är första boken i en serie böcker, för jag skulle gärna läsa mer om Thomas Hallgren, hans familj, och hans kollegor. Och jag rekommenderar absolut boken. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, en e-bok i epub-format, från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Status 12” av Martin Melin

  1. […] här skrev jag i min recension av boken ”Status 12″, Martin Melins första polisroman, som kom ut för ungefär ett och ett halvt år […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: