”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman

Min mormor hälsar och säger förlåt

———

”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman (2013) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”En normal roman om annorlunda människor. Eller möjligen tvärtom.

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, ”Miamas”, och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.

Min mormor hälsar och säger förlåt är en ovanlig julsaga om dysfunktionella superhjältar. Med enastående komisk träffsäkerhet och ett stort bankande hjärta berättar författaren till En man som heter Ove om en mormors kompromisslösa kärlek till sitt barnbarn, och om grannarna i ett hyreshus som alla på sitt sätt slåss för en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns.

Rätten att få vara annorlunda.”

(Kopierat från forum.se)

——–

Förra året så läste jag båda Fredrik Backmans två tidigare böcker. 

Hans första roman ”En man som heter Ove” var helt klart förra årets absolut bästa bok, enligt mig. (Här är en länk till min recension av den).

Hans andra bok, ”Saker min son behöver veta om världen” som innehåller korta texter till författarens son, var också helt klart en av förra årets bästa böcker. (Här är en länk till min recension av den).

Nu har Fredrik Backman kommit ut med sin tredje bok. Det är en roman som heter ”Min mormor hälsar och säger förlåt”.

Och visst kommer även den boken att bli en av det här årets absolut bästa böcker för mig.

Högsta betyg får den av mig, fem av fem möjliga, för om man jämför den med många, många andra böcker, så är den så så väldigt mycket bättre.

Men om man jämför den med Fredrik Backmans första bok, ”En man som heter Ove”, så var inte den här nya boken riktigt, riktigt lika bra. Men det beror nog på att den första boken var så otroligt bra. Den var nog egentligen värd minst en tia av fem möjliga. 

Det som den här nya boken påminner om den gamla om, det är att det är så mycket känslor i boken. Jag skrattade, jag grät, jag log, jag blev rörd, jag blev berörd. Boken är också, precis som den första boken, full med ”lite annorlunda och udda” människor. Och som det står om boken hos Forum, är det väl det som boken egentligen handlar om och går ut på, rätten att få vara annorlunda. 

Fredrik Backman har ett fantastiskt sätt att skriva på, som går rakt in i magen, hjärnan, och framförallt i hjärtat. Han har ett underbart språk, och kan verkligen konsten att beskriva alla människor så att man ser dom framför sig. 

Jag rekommenderar verkligen boken till alla, precis som jag har gjort med dom två tidigare. Och jag längtar redan efter nästa bok av Fredrik. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

7 Responses to ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman

  1. camisjun skriver:

    Instämmer helt med dig angående ”En man som heter Ove”. Den absolut bästa bok jag läst. Har inte läst någon av de andra, så jag har med andra ord massor med härlig läsning kvar. 🙂

  2. Nyfiken skriver:

    Vart köpte du din bok?

  3. […] böcker. Har läst hans två tidigare romaner, ”En man som heter Ove” och ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, och även hans bok med korta texter som han skrev till sin son, ”Saker min son behöver veta […]

  4. […] av dom tidigare böckerna: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, och Britt-Marie var […]

  5. […] av hans tidigare böcker: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, Britt-Marie var här, Och varje morgon blir vägen hem längre och längre, och den första boken […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.