”Hjärta av jazz” av Sara Lövestam

°

Hjärta av jazz

———

”Hjärta av jazz” av Sara Lövestam (2013) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

””Jag var bara en pojk första gången jag tog tåget till Stockholm, och det var nittonhundrafyrtiotvå.” Den rynkige mannen drar munnen till ett clownleende. Han heter Alvar Svensson, och en gång spelade han med Povel Ramel. På riktigt.

Steffi Herrera går i Björkeskolan så lite som möjligt. Där är hon en horunge och drottningarna Karro och Sanja härjar fritt. Men i mp3-spelaren finns Povel Ramel, med snäll röst och ord som är roliga. Hon kan alla hans texter, nästan, och snart kan hon spela walking bass till de flesta av hans låtar. En dag när hon passerar ålderdomshemmet, hör hon välbekant musik strömma ur ett fönster …

Alvars berättelse i rummet med vevgrammofonen är en vild jitterbugg på Nalen. Den är budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre än kriget. När den gamle mannens minnen kraschar rakt in i tonåringens verklighet, förändrar det båda deras liv.”

(Kopierat från piratforlaget.se)

——–

Sara Lövestam är en av Sveriges absolut bästa författare tycker jag. Det här är hennes fjärde bok, och jag har läst dom tre tidigare, och älskat dom allihopa. Här kommer länkar till mina recensioner av dom: 

Udda

I havets finns så många stora fiskar

Tillbaka till henne

Saras böcker är ju helt fristående från varandra, och handlar om helt olika ämnen. Fast på något sätt så påminner dom ändå om varandra. 

Hennes nya bok ”Hjärta av jazz” var precis lika bra som dom tre tidigare. Om inte ännu lite bättre. Fanns det ett betyg högre än fem, så skulle den få det.

Det är en enormt gripande och rörande historia om vänskapen mellan en femtonårig flicka och en nittioårig man. Och om mannens ungdomstid i Stockholm i mitten på fyrtiotalet. Och om flickans högstadietid med mobbing och utanförskap. 

Det handlar om kärlek, vänskap, musik, krigstiden, mobbing, utanförskap, fyrtiotalet, nutid, demens, åldrande, ungdom, ja om LIVET. 

Boken växlar hela tiden mellan nutid och dåtid, på ett mycket bra sätt.

Jag grät till boken flera gånger, och massor på slutet. Fast det är inte på något sätt en sorglig bok, utan det är så gripande och rörande. 

Jag rekommenderar verkligen boken till alla. Det är en fantastisk bok av en otroligt bra författare. Läs den! Och läs alla Sara Lövestams böcker! Jag längtar redan efter hennes nästa bok… 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i PDF-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

3 Responses to ”Hjärta av jazz” av Sara Lövestam

  1. […] Lövestam är en av mina absoluta favoritförfattare, och hon har givit ut fyra romaner hittills. Här är en länk till hennes senaste bok, ”Hjärta av jazz”, och i det inlägget finns det även länkar till hennes tre […]

  2. […] ”I havet finns så många stora fiskar”, ”Tillbaka till henne”, ”Hjärta av jazz”, och ”Grejen med […]

  3. […] en faktabok: ”Udda”, ”I havet finns så många stora fiskar”, ”Tillbaka till henne”, ”Hjärta av jazz”, och ”Grejen med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.