”Nattsländan” av Katerina Janouch

Nattsländan

———

”Nattsländan” av Katerina Janouch (2013) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”När Cecilia vaknar upp på sjukhuset efter att ha drabbats av en mindre hjärtinfarkt, vet hon med isande visshet att hennes liv måste förändras. Det handlar om henne själv, inser hon, om hennes känslor och hennes hälsa. Att gå vidare i äktenskapet framstår som en omöjlighet och trots att drömmen om en familj som håller ihop livet ut går i kras, finns inga andra alternativ.

Men även Cecilias syster Susannas liv genomgår dramatiska förändringar. Systrarna svetsas  därigenom samman mer än någonsin. Susanna visar oväntad handlingskraft trots att hon ställs inför sitt livs tuffaste utmaning. Samtidigt som Cecilia kämpar med att komma på fötter och hitta ny balans i livet försöker hon komma tillbaka i sin yrkesroll. Men hon blir ifrågasatt från flera olika håll, och mest ont gör det när hennes egen son vänder sig från henne. Att en mamma vill gå sin egen väg är inte alltid lätt, men måste man verkligen välja?

När Cecilia framåt sommaren återgår till sitt arbete på förlossningskliniken drabbas hennes avdelning av ett hårt slag. Chefsbarnmorskan Tatiana försvinner spårlöst. Och trots att Cecilia verkligen borde lämna ärendet åt polisen, kan hon inte låta bli att engagera sig. Långsamt går  sanningen upp för henne – och den är mer skrämmande än någon kunnat tro.

Katerina Janouch har med böckerna om Cecilia Lund vunnit många trogna läsare runt om i landet tack vare sina skildringar av kvinnors liv och vardagens dramatik.Nattsländan är den sjätte delen i romanserien. De fem tidigare heter Bedragen, Systerskap, Hittebarnet, Tigerkvinnan och Modershjärtat.”

(Kopierat från piratforlaget.se)

———

Jag har läst alla böcker som Katerina Janouch har skrivit. Hon är en av mina absoluta svenska favoritförfattare. Hennes bästa böcker är, enligt mig, serien om barnmorskan Cecilia Lund. 

”Nattsländan” är den sjätte boken i serien. Här är en länk till min recension av den femte boken, och det finns också länkar där till dom fyra tidigare böckerna. (Och den här recension är till största delen likadan som recensionen till ”Modershjärtat”). 

Jag tycker att Katerina har gjort sig en egen liten genre med sin bokserie om Cecilia. Kan inte likna dom vid några andra böcker som jag har läst. Det är en blandning av relationer – både mellan gifta, syskon, barn, kollegor, med flera, och arbetsbeskrivning av barnmorskejobb, och ett spänningsmoment i varje bok. 

Böckerna är mycket lättlästa, välskrivna, spännande, och engagerande. Det bästa i böckerna tycker jag är det som handlar om Cecilias jobb. Men också alla relationer, speciellt mellan vuxna syskon, och föräldrar och vuxna barn, och gifta par. 

Den här sjätte boken var precis lika bra som dom fem tidigare.

Boken slutar med en liten cliffhanger, så jag ser redan fram emot nästa bok, som jag förmodar inte kommer förrän om cirka ett år. Men det är ju alltid roligt att ha bra böcker att se fram emot. 

Och jag kan verkligen rekommendera alla att läsa serien om barnmorskan Cecilia Lund. Men börja då med första boken, och läs dom i ordning. För då tror jag att man har mest behållning av bokserien. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i PDF-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

5 Responses to ”Nattsländan” av Katerina Janouch

  1. Majsan skriver:

    Har packat ned bla denna inför Mallorcaresan,och liksom du älskar jag böckerna om Cecilia Lund. Såg att du gav den 5/5. En annan bok jag tänkt läsa under semestern och har höga förväntningar på är Livet efter dig av Jojo Moyes.Har du läst den? En tredje bok jag tänkte ta med är Lineup av Jonas Terning,är tydligen Sveriges första surfroman.

  2. Majsan skriver:

    Roligt att JAG kom med något nytt =)) =))

  3. […] är den sjunde boken i serien. Här är en länk till min recension av den sjätte boken, och det finns också länkar där till dom fem tidigare böckerna. (Och den här recension är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: