”Kajas resa” av Carin Hjulström

Kajas resa

———

”Kajas resa” av Carin Hjulström – (2012) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Spännande roman om bortglömda politiska mord.

Det ringer på dörren hemma hos frilansjournalisten Helena Åkerström och ett bud levererar en låda från en anonym avsändare. Lådan är fylld med gamla tidningsartiklar, foton, rättegångshandlingar och dagböcker. Överst ligger ett osignerat brev. Avsändaren förklarar att hon är svårt sjuk och vädjar till Helena att i egenskap av journalist gå igenom materialet och se om hon kan göra något av det. Det handlar om de mest brutala politiska mord som ägt rum i Sverige i modern tid – en grupp tsartrogna ryssar som 1919 torterade och mördade ett flertal bolsjeviker i exil och sänkte dem i en sjö norr om Stockholm.

Genom brevet får Helena också veta att hon inte är släktens första journalist. Det var Kaja Asklund, på 1910-talet en välkänd signatur i Stockholms-Tidningen. Enligt den anonyme brevskrivaren var Kaja väl insatt i historien om de tsartrogna ryssarnas brott och hon kände flera av förövarna.

Helena är först skeptisk, men blir alltmer fascinerad ju mer hon läser. Då hon dessutom får veta att Kaja försvann spårlöst i september 1919 ökar naturligtvis hennes intresse. Helena börjar anteckna och skriva. Hon gör omfattande research och mycket snart väcks historien och dess huvudpersoner till liv i hennes text.

Romanen Kajas resa bygger på en sann historia och skildrar såväl brotten som hur journalisten Kaja av en slump blev indragen i Ryssligans kallblodiga verksamhet i mellankrigstidens Stockholm.”

(Kopierat från biblioteket.se)

——–

Jag har läst Carin Hjulströms två tidigare romaner.

Här är en länk till ”Finns inte på kartan” som kom 2009.

Och här är en länk till ”Hitta vilse” som kom 2010.

Carin Hjulströms tredje bok ”Kajas resa” var lite annorlunda än dom två tidigare, eftersom den baseras på verkliga händelser.

Här är en länk till ”Kajas resa” på bokförlaget Forums hemsida, där det finns en hel del information om händelserna under det tidiga nittonhundratalet. 

Jag tyckte att boken var rätt så bra, men inte lika bra som Carins två tidigare böcker. Bäst var att följa förhållandet mellan Helena och Henrik i nutid, och förhållandet mellan Kaja och Arvid i dåtid. Inte lika intressant var själva berättelsen om ryssarna, tycker jag. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3,5 av 5.

———

Denna bok lånade jag som en E-bok från Biblioteket. 

———

One Response to ”Kajas resa” av Carin Hjulström

  1. […] Det här är Carin Hjulströms fjärde roman. Och jag har läst alla hennes tre tidigare, ”Finns inte på kartan”, ”Hitta vilse”, och ”Kajas resa”.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: