”Vattnet i mars” av Mikael Fant

Vattnet i mars

———

”Vattnet i mars” av Mikael Fant – (2013) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

Systrarna Aronsson med familjer samlas i barndomshemmet i Nedansjö för att begrava sin mamma Inga, familjens amatörpoet, matriark och självklara mittpunkt, och ingenting kommer någonsin att bli som förut.

Det är Eva, som sjutton år gammal flydde från sveken, hoten och skammen och gjorde akademisk karriär i storstan. Agneta fick tidigt allt hon önskade: en kärleksfull man, en egen familj och huset hon vuxit upp i. Skönheten Maja knep sig Timrås lagkapten med siktet inställt på ett bekvämt liv, men den förväntade Kanadaflytten gick om intet och snart hade deras sorglösa lyxtillvaro förbytts i något helt annat.

Huttrande på en kyrkogård, mitt i livet, har de trots sina olikheter ändå något gemensamt: kärleken till fadern och misstron mot varandra, det svidande minnet av stenar och glåpord som haglar mot hemmets ytterväggar. Hälften av livet har redan gått, hälften återstår och plötsligt gapar rollerna från ungdomen, drömmarna och livsvalen lika stumt som den öppna graven nedanför. Men går det att bryta upp utan att svika sina närmaste, utan att förlora allt man har.

Fem år efter debuten återkommer flerfaldigt prisade Mikael Fant med en storslaget anlagd roman om svek och lojalitet, sorg och omsorg, brott och uppbrott. I en ringlande rad färgstarka personporträtt skildras med ömhet och skärpa en egensinnig familj. Genom tre generationers ögon formar sig en berättelse om ett år där allt välts över ända.”

(Kopierat från piratforlaget.se)

——–

För tre-fyra år sedan så läste jag Mikael Fants debutbok, ”Grundläggande genetik”, och jag tyckte mycket om den. Här är en länk till min recension av den boken. 

Nu, fem år efter den första boken, så utkommer Mikael Fant äntligen med en ny bok. Och den var verkligen väl värd att vänta på. 

Boken handlar om ett år i en familjs liv, och man får även tillbakablickar av tidigare år. Boken börjar med att Inga, den äldre kvinnan som har hållit ihop familjen/släkten, dör. Och boken slutar med ett dop.

”Vattnet i mars” är skriven i åtta kapitel, och i vardera kapitel så får man följa familjen i olika personer i släktens perspektiv. 

Jag tyckte mycket, mycket om boken. Den var väldigt välskriven, kändes äkta, och var gripande. Och speciellt tycker jag att det var mycket fina porträtt av starka kvinnor. Och även av äldre människors problem. 

Rekommenderar verkligen boken till precis alla. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, e-bok, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare. 

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.