”Fjällgraven” av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

Fjällgraven

———

”Fjällgraven” av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt – (2012) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Romaner / Kriminalromaner)

———

”Höst. Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandstriangeln. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot det forsande vattendraget ger den vika och kvinnan faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör en makaber upptäckt.

Från flodbanken sticker en skeletthand upp. Lokal polis kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman är numera en del av teamet och beger sig tillsammans med de andra till Jämtland. Arbetet med att identifiera de döda tar sin början.

Det blir en mycket svår uppgift. Två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna hösten 2003. Men de andra fyra, en familj, kommer de ingenstans med, trots att allt pekar på att de hamnat i graven samtidigt. De enda familjer som skulle kunna stämma överens med de övriga kropparna i fjällgraven försvann tidigare eller senare och långt från Jämtland.

Och så var det den där singelolyckan några mil därifrån, samma vecka som holländarna måste ha försvunnit. En amerikansk kvinna i hyrbil, tydligen med falska id-handlingar.

Det finns mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att gå i stå.

Samtidigt undersöker en tv-journalist en så kallad asylavvikelse, två afghanska flyktingar som enligt myndigheterna gick under jorden sommaren 2003. Den enes fru har aldrig trott att hennes man skulle kunna lämna sin familj och har kontaktakt tv-journalisten. När han börjar gräva i ärendet visar det sig att Säpo varit inblandad i utredningen, som därför är hemligstämplad med hänsyn till rikets säkerhet.”

(Kopierat från biblioteket.se)

——–

Det här är den tredje boken om Sebastian Bergman och dom andra i teamet i Riksmordkommissionen. 

Jag har läst dom båda tidigare, och tyckt mycket om dom båda två. Här är en länk till den första boken, ”Det fördolda”. Och här är en länk till den andra boken, ”Lärjungen”. 

”Fjällgraven” var nästan lika bra som dom två tidigare. Kanske en liten aning sämre bara. Tyckte ibland att fallet var lite väl invecklat och osannolikt. Men själva berättelsen som handlar om polisteamet tyckte jag var precis lika bra som i tidigare böcker. 

Och precis som i dom tidigare böckerna så avslutas även denna bok med en lite irriterande cliffhanger. Så nu ser jag ju redan fram emot den fjärde boken i serien. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok lånade jag som en E-bok från Biblioteket 

———

5 Responses to ”Fjällgraven” av Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt

  1. Viola Vamp skriver:

    Gillar verkligen den ena författarens namn! 😉

  2. […] tyckt mycket om dom alla tre. Här är en länk till mitt inlägg om den tredje och senaste boken, ”Fjällgraven”, där det också finns länkar till dom två tidigare […]

  3. […] i den ordning dom har kommit ut: ”Det fördolda”, ”Lärjungen”, ”Fjällgraven”, och ”Den stumma […]

  4. […] länkar till mina recensioner av dom, i den ordning som dom har utgetts: Det fördolda, Lärjungen, Fjällgraven, Den stumma flickan, och De […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: