”Dödens rum” (Døderummet) av Susanne Staun

———

”Dödens rum” (Døderummet) av Susanne Staun – (2012) (2010) – (Genre: Dansk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”Maria Krause är 47 år gammal när hon tillträder en ny tjänst som obducent vid rättsmedicinska institutet i Odense. Hon är gift med Michael, men deras förhållande är dött sedan flera år tillbaka. Maria är en enstöring, en känslomässig krympling, som undviker att komma andra människor nära.

Arbetet som rättsläkare är krävande med många nattliga utryckningar och situationen blir inte lättare av att Maria snabbt gör sig ovän med både manliga och kvinnliga kollegor.

Ur beskrivningen av obduktioner, sexuella trakasserier och andra maktdemonstrationer på institutet växer en bild av en komplicerad kvinna fram. Maria kämpar mot ondskan och de onda men är själv inte god och rör sig farligt nära många tabun, både lagliga och moraliska.

Privat köper hon sex via en förmedling – mitt i natten går hon till en park och väntar på att en okänd man brutalt ska kasta sig över henne bakifrån och våldta henne. Maria betalar för farliga och våldsamma samlag, tills det en natt nästan blir hennes död.

När en ung flicka, Emilie, hittas torterad, skändad och knivmördad, känner sig Maria egendomligt besläktad med henne. Och på Emilies kropp upptäcker Maria ett rött färgämne som bara finns i medicin mot spetälska, en sjukdom som inte förekommit i Danmark sedan 1913. Då ännu ett lik hittas inser man att det är en seriemördare man söker. Eller kan det vara flera?

Dödens rum är en hisnande spännande thriller som inte liknar någon annan med sitt intensiva, gripande språk och utforskande av en kvinnas komplicerade förhållande till sin sexualitet och sitt känsloliv.”

(Kopierat från lindco.se)

——–

En mycket bra dansk kriminalroman. Jag tycker att det är kul att läsa både norska och danska kriminalromaner. (Men jag tror faktiskt aldrig att jag har läst någon finsk?) 

Det här var en ny författare för mig, men jag blev absolut lockad att läsa fler böcker av henne. 

Kan helt klart rekommendera boken. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Lind & Co.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Dödens rum” (Døderummet) av Susanne Staun

  1. Majsan skriver:

    Då får du läsa Leena Lehtolainens ” Var är alla flickor nu” så har du läst en finsk krimenalroman oxå =))

    Jag köpte den på Bokia,men upptäckte när jag kom hem att det var hennes åttonde bok i den serien,så jag åkte faktiskt in och bytte den dagen efter. Inte roligt att hoppa in i bok nr 8.Alla har dessutom inte översatts till svenska. Annars har den fått väldigt bra recensioner. .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.