“Saker min son behöver veta om världen” av Fredrik Backman

———

”Saker min son behöver veta om världen” av Fredrik Backman (2012) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Krönikor)

———

””Det är alltså jag som är din pappa. Du får vänja dig.”

”Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. Riktiga män väger över 90 kilo -t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts.”

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om Ikea”, ”Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor” och ”Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig” blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som ”Vad du kommer att behöva veta om manlighet” och ”Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen”. Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.”

(Kopierat från adlibris.com)

——–

För ett par veckor sedan så läste jag Fredrik Backmans bok ”En man som heter Ove”, och det var den bästa boken som jag har läst på länge! Läs gärna min recension av den via den här länken. 

”En man som heter Ove” var en roman, medan den här boken, ”Saker min son behöver veta om världen” är en bok med korta texter i, som Fredrik skriver till sin tvåårige son, dom flesta skrivna som krönikor. 

Och det här var också en helt fantastiskt bok! Jag skrattade högt flera gånger när jag läste den! Och jag satt också med tårar i ögonen och värme i hjärtat flera gånger. 

Fredrik Backman är en fantastisk författare! Och han verkar även att vara en fantastisk människa! Med en oerhört härligt humor! Och massor med kärlek, värme, och empati. 

Jag säger bara: läs den här boken! Och läs hans andra bok! Och följ honom i hans blogg, på Facebook, och på Twitter! 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok är ett eget inköp. 

———

9 Responses to “Saker min son behöver veta om världen” av Fredrik Backman

 1. Majsan skriver:

  Hej Bim! Ang ”En man som heter ove”.som jag ju blev såå besviken på och slutade läsa efter typ 20 kapitel. Gick sen i någon vecka och tänkte att det var ju konstigt att jag inte gillade den,du älskade ju den…..så jag köpte en nedladdnig av den istället och försökte kväll efter kväll,men somnade oftast ifrån den,men tack och lov gav jag inte upp Helt plötsligt blev ju boken bra,,,,,och jag såg framemot att höra fortsättningen. Nu har jag bara ett par kapiltel kvar och är jätteglad att jag inte gav upp. Kanske lite din förtjänst som gav boken 5 i betyg =))

 2. Anonym skriver:

  Håller på att lyssna på ”Ove”, mycket bra! Får väl ta och köpa hans andra bok också 🙂

 3. […] Och här är en länk till min recension av ”Saker min son behöver veta om världen”.  […]

 4. […] Hans andra bok, ”Saker min son behöver veta om världen” som innehåller korta texter till författarens son, var också helt klart en av förra årets bästa böcker. (Här är en länk till min recension av den). […]

 5. […] och säger förlåt”, och även hans bok med korta texter som han skrev till sin son, ”Saker min son behöver veta om världen”. (Länkarna går till mina recensioner av böckerna). Alla tre böckerna har fått högsta betyg av […]

 6. […] roman. Här är länkar till mina recensioner av dom tidigare böckerna: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, och Britt-Marie var […]

 7. […] enligt mig. Här är länkar till mina recensioner av hans tidigare böcker: En man som heter Ove, Saker min son behöver veta om världen, Min mormor hälsar och säger förlåt, Britt-Marie var här, Och varje morgon blir vägen hem […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.