”Det känns konstigt att vakna i sin egen säng” av Sophie Adolfsson

———

”Det känns konstigt att vakna i sin egen säng” av Sophie Adolfsson – (2012) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

Birgitta Stenberg möter Charles Bukowski möter Linda Skugge. 

Jag älskar att skriva om snusk, verklighetens snusk, det som är pinsamt att prata om. Sophie Adolfsson

Det känns konstigt att vakna i sin egen säng, tycker huvudpersonen i Sophie Adolfssons debutroman. Och om det händer brukar det inte vara ensam. Det är 2010-tal, det är Stockholm och det handlar om en ung kvinna med en glupande aptit på alkohol och sex.

På jobbet som publikvärd på Dramaten står hon längst ner i den strikt hierarkiska rangordningen, både hos skådespelarna och hos den uppblåsta publiken. I Stockholms nattliv är hon en klubbdrottning och favoritstammis på innekrogarna.

Hon är kåt. Jämt. På jobbet på Dramaten, på natten när hon festar vilt och hårt i Stockholmsnatten. Full och hög och härlig raggar hon sex. Med samma intensiva sinnliga närvaro ger hon sig hän dagen efter, i stanken från sin bakfulla kropp, när hon njutningsfullt skrapar bort de torkade resterna av kroppsvätskor från skötet.

Att läsa Sophie Adolfsson är chockerande och samtidigt befriande. Vi är fortfarande ovana vid att en ung kvinnas sexualitet beskrivs som så rå och så naken, helt utan någon önskan att behaga. Det bryter på alla sätt mot föreställningen om kvinnan som ett offer. Men Sophie Adolfssons klubb-brud är heller inte alltigenom fri, hon måste kämpa mot ångest som alla andra, dessutom har hon en gammal ouppklarad kärlek som hon måste besegra. Men hon gör det på sitt alldeles eget sätt.

Sophie Adolfsson är 25 år och bor i Stockholm. Hon arbetar som publikvärd på Dramaten och har ett förflutet som klubbarrangör. Hon är också frontfigur i artistprojektet Penelope.

(Kopierat från adlibris.com)

——–

Inte direkt en bok i min smak. Det var inte sexskildringarna som jag hade något emot. Utan jag tyckte inte att det var någon direkt handling i boken. Hon bara jobbade, festade, och hade sex. Kändes som samma kapitel om och om igen. Fast det kanske var så det skulle vara. Bara en beskrivning av en tid i hennes liv. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 2,5 av 5.

———

Denna bok lånade jag som en E-bok från Biblioteket 

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.