”Rosengädda, nästa!” av Emma Hamberg

———

”Rosengädda, nästa!” av Emma Hamberg (2012) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Bror är en trettonårig frankofil som har oändligt många skivor med Serge Gainsbourg men inte en endaste vän. Brors föräldrar bråkar sammanbitet om nätterna. Det viskas om skilsmässa. Familjen är det enda han har, och den måste räddas! Bror iscensätter ett seglarläger som han sedan låtsas åka på. En hel månad ger han sina föräldrar, då de kan hitta tillbaka till varandra. Men frågan är vart Bror egentligen ska ta vägen den där månaden?

Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma. Hon läser kokböcker som andra läser romaner, men ägnar sina dagar åt att servera pulvermos i en korvkiosk istället för att laga fantastiska rätter åt finsmakare. Hon vill något mer med sitt liv. Men hur ska det gå till?

Jane är en unik kvinna, en sextioårig excentrisk dam som hjälper små djur i nöd, men även lämnar dörren på glänt åt människor som kan behöva henne. Tack vare Janes magiska fingrar möts Tessan och Bror i hennes lilla hus mitt i stan.

Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv för evigt.

Rosengädda nästa! är en berättelse om vänskap över alla gränser, om kärlek, mat och om hur någons värsta mardröm faktiskt kan vara den perfekta lösningen för någon annan. Det är den första delen i en serie om Rosengädda och människorna som bor där.

EMMA HAMBERG är född 1971, hon är författare, illustratör och matkreatör. Hon har givit ut ett antal kokböcker och romaner som t ex Mossvikenfruar, Brunstkalendern, Baddaren samt Linas kvällsbok som dess-utom blivit filmatiserad. Rosengädda nästa!är hennes fjärde roman för vuxna.

(Kopierat från piratforlaget.se)

———

Jag har läst dom flesta av Emma Hambergs böcker som hon har skrivit tidigare, både vuxenböcker och ungdomsböcker, och jag har tyckt om dom alla. 

Hon har ett lite speciellt sätt att skriva tycker jag. Även vuxenböckerna känns lite som ungdomsböcker ibland. Lite blandning av roman, ungdomsbok, och chick lit är känslan som jag får. 

Böckerna känns lite enkla och naiva, men det menar jag absolut inte på något negativt sätt. Utan tvärtom faktiskt. Jag tycker om alla hennes böcker kanske just därför.

Och den här boken var inget undantag. Ni som till exempel gillade ”Baddaren” kommer säkerligen att gilla ”Rosengädda, nästa!” också. 

Jag tyckte i alla fall mycket om boken. Även om den nästan var lite väl lättläst, och tog slut lite för fort. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i PDF-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

5 Responses to ”Rosengädda, nästa!” av Emma Hamberg

 1. Gunilla skriver:

  Har läst Baddaren och gillade den, så nu får jag ta tag i denna också!
  Du är väl trött i fötterna nu efter att börja jobbat?

  Tänk vad långt man kan komma med sunt förnuft och förstånd på tal om att söka jobb. Utbildning i all ära men visst kan man komma långt med ett stort intresse tycker man, och då skulle du passa på biblioteket.
  Ja, det är inte samma som dom lärda tycker. Det var bara lite tankar som hoppar omkring.
  Kram!

  • @ Gunilla: Ja, tyckte du om ”Baddaren” då tycker du nog om den här också.

   Jag är oerhört trött i fötterna, och i hela kroppen. Man jag vänjer mig nog snabbt.

   Jo, jag tycker som du. Men tyvärr så fungerar det inte så. Om man inte har ”kontakter”, och det har man ju inte.

   Kram!
   🙂

 2. […] första boken heter ”Rosengädda, nästa!”, och den andra boken heter ”Larma, släcka, rädda i […]

 3. […] dom alla tre. Här är länkar till mina recensioner av dom, i den ordning som dom har kommit ut: Rosengädda, nästa!, Larma, släcka, rädda i Rosengädda, och Vårjakt i […]

 4. […] – Chansen, Brunstkalendern, och Baddaren. Och dom fyra böckerna i serien om Rosengädda: Rosengädda nästa!, Larma, släcka rädda i Rosengädda, Vårjakt i Rosengädda, och Hjärtslaget i Rosengädda. Men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: