”Till minne av Charlie K” av Dag Öhrlund

———

Recension av boken: ”Till minne av Charlie K” av Dag Öhrlund – 2012 (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”När elitsoldaten Niclas Jones, 34 – son till Vietnamdesertören Bobby och den svenska vänsteraktivisten Lena – fått sin militära karriär saboterad av en kollega förvandlas han till en rastlös själ som ger sig ut på en resa runt USA. En kväll blir han vittne till ett överfall och räddar livet på privatdetektiven Charlie Keeper. Djup vänskap uppstår och något år senare ber Keeper svensken att komma till New York och jobba för honom.

Fyra år senare sprängs Keeper i luften sedan han kommit en politisk skandal på spåren. Nic förstår att även hans liv är i fara och flyr till Sverige efter att ha säkrat ett arv på flera miljoner som Charlie lämnat till honom. Tillbaka i Stockholm känner sig Nic vilsen. Han hyr ett magasin i Frihamnen, och som den kvinnokarl han är tar han snart upp kontakten med sina gamla flickvänner – och träffar nya.

Som privatdeckare får Nic det ena märkliga uppdraget efter det andra. En kväll bankar det på metallporten till magasinet. Utanför står en liten, smutsig, livrädd pojke från Ryssland. En kort stund senare har Nic fått bevis för att någon smugglar knark i magen på barn och när han hittar en död pojke mellan containrarna i hamnen, bestämmer han sig för att spränga ligan. Med hjälp av sina vänner och sin före detta flickvän, gör han nedslag i Stockholms undre värld för att få veta vem som ligger bakom. Det visar sig snart att han slåss mot hänsynslösa krafter och att han riskerar sitt eget liv. En vansinnig jakt börjar i Stockholm och slutar på en barnbordell på den belgiska landsbygden.

Dag Öhrlund är journalist och författare till bland annat dokumentärboken Brott i Sverige. Tillsammans med Dan Buthler har han skrivit en serie uppmärksammade kriminalromaner som har sålts till en rad länder. Till minne av Charlie K är hans första egna spänningsroman.

(Kopierat från bbb.se)

———

Jag har läst alla dom sex böckerna som Dag Öhrlund har skrivit tillsammans med Dan Buthler, och jag har tyckt mycket om dom alla. Speciellt dom två som handlar om psykopaten Cristopher Silfverbielke. 

Nu har Dag Öhrlund kommit ut med sin första egna kriminalroman, och den tyckte jag också om att läsa. Jag tyckte kanske inte att den var riktigt lika bra som böckerna som han har skrivit tillsammans med Dan Buthler. Men ändå med beröm godkänd. 

Boken var mycket lättläst, och den var väldigt ”manligt” skriven. Jag tänkte lite på några böcker av den amerikanske författaren James Pattersson när jag läste den. Kändes nästan lite som en gammal ”hårdkokt kioskdeckare”. 

Så vill man ha något enkelt, lättläst och spännande till solstolen i sommar så kan jag helt klart rekommendera boken. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Bra Böcker.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

One Response to ”Till minne av Charlie K” av Dag Öhrlund

  1. […] Dag Öhrlund har också skrivit en roman själv tidigare, kriminalromanen ”Till minne av Charlie K”, som jag tyckte var bra. Här är en länk till min recension av den boken. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.