”Carrie” av Stephen King

———

Recension av boken: ”Carrie” (Carrie) av Stephen King – 2012 (1974) (Genre: Amerikansk Skönlitteratur / Roman / Thriller)

———

EN KING-KLASSIKER I NYUTGÅVA.

.

Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i Carries liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från Djävulen.

På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.

Carrie är Stephen Kings debutroman och den blev en omedelbar framgång som gjorde författaren känd över en natt. Redan här ser man flera teman som återkommer i Kings författarskap: människors utanförskap och barns utsatthet när de blir övergivna av vuxenvärlden.

(Kopierat från bbb.se)

———

Ända sen jag såg min första Stephen King-film, (Carrie, 1976), och sen jag läste den första boken när den kom på svenska, (Carrie, 1980), så har jag älskat Stephen King. Jag har alla hans böcker, drygt femtio, som har översatts till svenska. Och jag har även sett ett antal av filmerna som är gjorda efter hans böcker, (bäst är The Shawshank Redemption / Nyckeln till frihet som kom 1994). 

Nu fick jag Carrie i nyutgåva av Bra Böcker i pocketformat. Jag brukar ju sällan läsa om böcker. Inte för att jag har något emot att läsa om böcker, utan för att jag har svårt att hinna med att läsa alla nya böcker som kommer, och prioriterar dom framför att läsa gamla böcker. (Tycker och tänker precis samma när det gäller filmer. Ser sällan om filmer. Hur ska man hinna det? När man inte ens hinner med att se dom nya man vill se?)

Men det var faktiskt riktigt roligt att läsa om Carrie efter alla dessa år. Och jag tyckte att den var precis lika bra i dag, som för drygt trettio år sedan. Den kändes inte gammal på något sätt, utan minst lika aktuell i dag, eftersom den handlar om en udda flicka som blir mobbad, och sviks av vuxenvärlden. 

Och om det är några här som läser, som aldrig har läst något av Stephen King, då vet ni inte vad ni har missat! Börja då gärna med pocketen Carrie från 1974, och fortsätt sedan med alla hans drygt femtio böcker. Och tro inte, som många gör, att han bara skriver skräckböcker, för så är det absolut inte. Även om en hel del av hans böcker innehåller skräck och övernaturliga fenomen. 

Hoppas verkligen att Stephen King kommer att leva länge, länge! Och skriva många, många fler böcker! 🙂 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Bra Böcker.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

6 Responses to ”Carrie” av Stephen King

 1. Maria,kiruna skriver:

  Jag är inget fan av skräck böcker eller filmer, men jag såg ” the shining” som en uppgift till en högskole kurs för länge sedan och den var jätte bra har nog sett någon annan av hans filmer med.

 2. Maria J skriver:

  Man kanske skulle ge King en chans….

  • @ Maria J: Ja! Det tycker jag! Han har ju skrivit så många otroligt bra böcker! Och gillar man inte skräck och övernaturligt så har han ju skrivit så många andra ”vanliga” romaner också. 🙂

 3. nathaliesjogren skriver:

  Jag älskar Stephen King, men samtidigt är det bra att ta en paus. Då uppskattar man författaren ännu mer när man väl tar upp en av hans böcker igen.
  Kika gärna in på in blogg och se vad jag skriver om honom. http://www.nathaliesjogren.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: