”Jag ska göra dig så lycklig” (Jeg skal gjøre deg så lykkelig) av Anne B. Ragde

———

”Jag ska göra dig så lycklig” (Jeg skal gjøre deg så lykkelig) av Anne B. Ragde (2011) 2012 (Genre: Norsk Skönlitteratur / Roman)

———

”1965: I den norska välfärdsstaten är allt tillrättalagt och välordnat. Hemmafruarnas arbete har blivit lättare, med indraget vatten, kylskåp och tvättmaskiner, och hemmen är effektiva och anpassade till den nya tiden. 

I bostadsrättsföreningen ”Ungdomens egna hem” strax utanför Trondheim sjuder det av otyglad livslust blandat med försök till social kontroll. Åtta familjer bor tätt inpå varandra, övervakar varandras klädsel, uppförande och levnadsvanor och har alltid tid att bjuda på en svidande kommentar eller ett kritiskt öga. Här erbjuds allt från skvaller och barnpassning till hempermanent och påssoppa. Och är man riktigt lyckosam får man en glimt av kvinnan i fyran som alltid sköter tvätten spritt språngande naken.

En dag kommer en ung elektriker och erbjuder sig att installera titthål i dörrarna…

I Jag ska göra dig så lycklig målar Anne B Ragde upp en bild av en perfekt sextiotalsidyll. Bakom gardinerna finns både ensamhet och hemlig längtan, men tron på framtiden är osviklig.

(Kopierat från forum.se)

——–

Har läst böcker tidigare av Anne B. Ragde. Bland annat trilogin ”Berlinerpopplarna”, ”Eremitkräftorna”, och ”Vila på gröna ängar” som var helt fantastiskt bra. Jag har också läst ”Arseniktornet” som också var mycket bra. 

Anne B. Ragdes nya bok ”Jag ska göra dig lycklig” var också en väldigt bra bok. 

Den handlar om åtta familjer i ett bostadsrättshus i Trondheim år 1965. 

Tycker att dom här recensionerna, kopierade från Bokförlaget Forums presentationssida för boken, beskriver boken mycket bra:

”Jag ska göra dig så lycklig innehåller en imponerande mängd beskrivningar av tidstypiska saker och göromål, där författaren visar en skarp blick för detaljer … Boken kan gärna läsas som en minnesbok över sextiotalet … I likhet med serien ’Mad Men’ har romanen en kritisk underton som gör den till något mer än bara en nostalgisk blinkning åt en svunnen tid.”

”Elegant öppnar författaren dörr efter dörr till åtta hem och låter oss lära känna familjerna som bor där … Med få ord skapar hon levande människor, människor vi kan identifiera oss med.” 

Boken var mycket fängslande. Jag hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Kändes så spännande att få följa dessa familjer. Och för oss som har växt upp på sextiotalet så var det kul att få komma tillbaka till den tiden i boken. 

Rekommenderar boken varmt. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: