”Tillbaka till henne” av Sara Lövestam

———

”Tillbaka till henne” av Sara Lövestam (2012) (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman)

———

”Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch.

Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan. Hon har nog med sitt meningslösa jobb på Arbetsförmedlingen, sin irriterande pojkvän och en mor som aldrig slutar påminna henne om hennes brister. Men föremålen försvinner inte, utan tränger tvärtom längre och längre in i hennes medvetande. Vad vill de?

År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

(Kopierat från piratforlaget.se)

——–

Jag har läst två böcker tidigare av Sara Lövestam ”Udda” (Länk til min recension) och ”I havet finns så många stora fiskar” (Länk till min recension).  Jag tyckte mycket, mycket om dom båda två. 

Nu har jag läst Saras tredje bok, ”Tillbaka till henne”. Och den var precis lika bra den! Det jag tycker är härligt med Saras tre böcker, det är att dom är så väldigt olika varandra! Annars så tycker jag att författare gärna skriver om liknande ämnen, eller inom samma genre. 

”Tillbaka till henne” utspelar sig växelvis på 1910-talet och på 2010-talet. Mycket fascinerande att följa dom båda unga kvinnorna med etthundra år emellan sig. 

”Tillbaka till henne” handlar om kärlek och vänskap i både dåtid och nutid. Och om kvinnlig rösträttskamp i dåtid. Och om så mycket annat. 

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Har den i huvudet nu efter att jag har läst den. Och jag tänker ibland på Signe och Hanna och saknar att följa deras liv. 

Kan varmt rekommendera boken till alla! (Och även Saras tidigare böcker!) 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok, i PDF-format, från Bokförlaget Piratförlaget.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

9 Responses to ”Tillbaka till henne” av Sara Lövestam

 1. Nilmas Bokhylla skriver:

  Den har jag läst också och min recension kommer vid 18-tiden. Däremot tyckte jag nästan tvärtemot dig så av mig fick den bara 2/5, tyvärr.

 2. Gunilla skriver:

  Den skall jag läsa ,skall bli intressant att se om jag håller med dig.

 3. Gunilla skriver:

  Då skall jag börja med dom.

 4. […] plus en faktabok: ”Udda”, ”I havet finns så många stora fiskar”, ”Tillbaka till henne”, ”Hjärta av jazz”, och ”Grejen med […]

 5. […] fyra romaner, plus en faktabok: ”Udda”, ”I havet finns så många stora fiskar”, ”Tillbaka till henne”, ”Hjärta av jazz”, och ”Grejen med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: