”Micke Dubois – Den roliga historien” av Lasse Jansson

———

”Micke Dubois – Den roliga historien” av Lasse Jansson – (2011) – (Genre: Svensk Skönlitteratur / Roman / Memoarer/Biografier/Dokumentärer )

———

Mats Mikael Dubois, eller ”Svullo” för de flesta, är komikern, skådespelaren, sångaren och artisten som avslutade sitt liv i en källare i Huddinge blott 46 år gammal.

I denna bok berättar Mickes kompis Lasse Jansson om alla dråpligheter och mycket annat som hände i Micke Dubois sällskap. Saker som vi övriga inte får ta del av när ridån fallit och rampljuset slocknat. Som läsare får vi följa med på turnéer, bilutställning, krogbesök, hockeymatcher och mycket annat. Micke Dubois – Den roliga historien är en bok där man får känslan av att krypa in under skinnet på Micke och lära känna honom totalt. Lasse Jansson umgicks intensivt med Micke i femton års tid och är en av dem som kände honom bäst, så en mer lämplig författare till en bok av detta slag går knappast att finna.

Förutom Lasses egna minnen, och de är ganska många, har han intervjuat andra personer som varit inblandade i Micke Dubois liv, bland andra: Hans Crispin, Conny Bloom, Sven Hallberg och Mickes mamma Ulla.

Bokens undertitel, Den roliga historien är ingen överdrift. Många garv utlovas.

– Det räckte med att vi lämnade kommungränsen för att det skulle börja hända grejor. Ibland behövde vi inte ens ge oss av. Det hände roliga saker även på hemmaplan, säger Lasse Jansson.

Micke Dubois – Den roliga historien är en berättelse om mannen som var tjugo år före sin tid inom stand-up komedin och är ett dokument om hur det funkade inom nöjesindustrin förr i tiden.

(Kopierat från sivart.se)

——–

För 4-5 år sen så läste jag en annan biografi över om Micke ”Svullo” Dubois. Den heter ”På liv och död – Historien om Micke Dubois” av Gitte Nilsson & Niklas Bodell. Den är skriven av Mickes före detta fru. Här är en länk till min recension av den. 

Så här skrev jag i den recensionen: 

”Och då har jag läst ännu en svensk dokumentär bok om en känd person. Den här var, liksom de tidigare, tunn, lättläst, och intressant. Alla vet väl vem ”Svullo” är. Jag har väl aldrig gillat Micke Dubois rollfigurer egentligen. Men jag tycker ju alltid att det är intressant att läsa om människors öden. Den här kan jag rekommendera.”

Boken jag har läst nu, ”Micke Dubois – Den roliga historien” är skriven av en god vän till Micke, Lasse Jansson. 

Och det jag skrev om den första boken passar bra in på även den här andra boken tycker jag. 

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 3 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Sivart Förlag.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Micke Dubois – Den roliga historien” av Lasse Jansson

  1. Sissi skriver:

    För att vara helt ärlig har jag nog aldrig riktigt fastnat för Svullos humor. Men jag vet inte i allt det galna kan jag inte hjälpa att känna att det måste också finnas ett drag av genialitet. Jag läste den här boken efter att jag sett olika recensioner som för att ge honom en till chans. Och jag är glad över att jag gjorde det. Man får liksom komma närmare Micke Dubois som person, och för mig blir han mer verklig nu än vad han var då.

    Helt briljant beskrivet av författaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: