”Den sista goda människan” (Den sidste gode mand) av A. J. Kazinski – 2011 (2010) – Bok

———

Recension av boken: ”Den sista goda människan” (Den sidste gode mand) av A. J. Kazinski – 2011 (2010) (Genre: Dansk Skönlitteratur / Roman / Kriminalroman)

———

”De goda människorna i världen dödas en efter en.

Niels Bentzon arbetar vid Köpenhamnspolisen som gisslanförhandlare. Han är den som får rycka ut i desperata gisslansituationer när man fruktar dödlig utgång och han är van vid att möta både förtvivlade och rent ondskefulla människor. Men så ställs han inför något som kanske inte ens han kan rå på. Interpol larmar om en serie ovanliga mord som har inträffat på olika ställen i världen. Någon eller några tar livet av ”goda människor”. Det handlar om barnläkare, nödhjälpsarbetare och människorättskämpar. De döda är alla brännmärkta med ett nummer på ryggen.

Niels uppdrag blir att hitta och varna goda människor i Danmark. Men vem förtjänar egentligen ett sådant epitet? Niels får snart erfara att de till synes goda också har mörka sidor och börjar tvivla på människans inneboende godhet. Så möter han astrofysikern Hanna Lund och allting ställs på ända. Hannah menar att hon kan se ett system i de siffror som offren har blivit märkta med – ett system av närmast gudomlig karaktär. Det finns nämligen ständigt trettiosex verkligt goda människor i världen, människor som vi behöver för vår överlevnad – och nu har trettiofem av dem dödats. Niels inser att de har att göra med en mördare vars besatthet inte känner några gränser och fruktar att de inte kommer att kunna hindra denne från att döda världens sista goda människa.

Med Den sista goda människan har A.J. Kazinski tagit deckarmarknaden med storm. Boken har sålts till ett flertal länder och kommer även att filmatiseras av Lars von Triers filmbolag Zentropa.

(Kopierat från forum.se)

———

Det här var en mycket, mycket bra bok. Egentligen mer än thriller och en dramabok än en kriminalroman. Den var väldigt spännande, och mycket välskriven. Tjock och härlig, men ändå lättläst. Boken gav mig många tankar, och jag vet att det kommer att vara en sådan bok som jag kommer att minnas. Jag rekommenderar helt klart alla att läsa den.

(Britt-Marie ”Bim” Kullin)

———

Betyg: 4,5 av 5.

———

Denna bok var en recensionsbok från Bokförlaget Forum.

Här har jag bloggat om boken tidigare.

———

2 Responses to ”Den sista goda människan” (Den sidste gode mand) av A. J. Kazinski – 2011 (2010) – Bok

  1. Annika skriver:

    Jag recenserade också den här i dag och jag kan lugnt konstatera att vi uppfattade boken på två helt olika sätt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: